Pastahyllning till hösten imponerar

Länstidningens expert testar pastaambitioner

”Snudd på en fullpoängare”

NORRKÖPING (LT)

Pastarätter på restaurang är sällan någon rolig upplevelse. Det är något som görs med vänsterhanden och som slängs in på menyn mest för att ha ett lättfixat alternativ… för de gäster som vill ha en något billigare och lättare varmrätt. Nästan alltid överkokt, oftast smaklös, sällan lagad av någon som tar rätten på allvar. Spagetti – det är väl barnmat? Så har inställningen varit på svenska krogar genom åren.

Därför var det roligt att Härlig Pasta öppnade i Norrköping för några år sedan. Restaurangen är en del av Östgöta Kök och det borgar redan från början för hög kvalitet, men framförallt är det en krog som verkligen lägger stolthet i sin pasta.

Här tillverkar de dagligen sin egen pasta från grunden, vilket jag tror att de är ensamma om i länet. Och redan där märks skillnaden mot konkurrenterna för pasta, liksom all annan mat, gör sig också bäst färsk.

Härlig Pasta ligger centralt placerad på Drottninggatan och är ett enkelt och chosefritt ställe. Man beställer i kassan och hämtar själv maten i luckan när beställningspucken meddelar att det är klart. I väntan på maten kan man grunda med ett riktigt gott bröd med flingsalt och olivolja.

Menyn är väldigt prisvärd med flera rätter en bit under hundringen. Husets vin kostar 65 kronor och en halvliters öl 69 kronor. Vissa tänker kanske på Härlig Pasta som en lunchrestaurang, men jag tycker stället fungerar ännu bättre kvällstid.

Jag har varit där ett flertal gånger och kan bland annat rekommendera den billigaste pastan med vitlök, chili och persilja för 79 kronor, med chorizo adderad. Men favoriten är ändå den gratinerade getosten för 135 kronor. Gudomlig!

Denna afton beställer jag och mitt sällskap majskyckling respektive svamp. Dessvärre måste jag säga att majskycklingen inte imponerar. Den känns slarvigt gjord, träffar inte rätt i smakkombinationerna och den drunknar i pesto. Faktiskt så mycket pesto att jag måste peta undan stora högar.

Av ruccolan, parmesanen och den grillade paprikan känner jag dock inte mycket smak, och själva kycklingen gör varken till eller från. Rätten får med nöd och näppe godkänt, tidigare erfarenheter har lärt mig att man kan ställa högre krav på Härlig Pasta än så.

Svamppastan är betydligt bättre, med tydligare och renare smaker. Till skillnad mot majskycklingen känns det som att det faktiskt finns en tanke med receptet, och att någon har provat sig fram till en passande kombination av ingredienser.

Man känner nästan smaken av höstlöv på tungan och vill bara äta upp så fort som möjligt så att man kan ge sig ut i svampskogen själv och plocka sig en egen korg. Snudd på en fullpoängare.

Härlig Pasta är en lite nedtonad restaurang som inte slår sig för bröstet och söker uppmärksamhet. Den låter maten tala för sig och det räcker väldigt långt.

Ska man leta förbättringspotential i marginalen så handlar det nog om inredningen. Den är stilren och snygg, men kan andas lite lunchrestaurang. Med lite smärre justeringar skulle det kunna gå att höja mysfaktorn ganska lätt.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share