Persson/Bendz hyllas dubbelt

Paret får två stipendier – kommunens och Löfska stiftelsens

Det kreativa äkta paret Charlotta Bendz och Ola Persson jobbar gärna tillsammans.

ÖDESHÖG (LT)

När Länstidningen kommer på besök hos Charlotta Bendz och Ola Persson står dörren på vid gavel och det är bara att gå in. Ola tar emot och visar in i vardagsrummet. Klockan är… några minuter tidig och exakt klockan 15, det vill säga vid avtalad tid, kommer Charlotta.

Vi pratar namn och reder ut att Ola heter Persson och Charlotta heter Bendz trots att de är gifta. Barnen har bara ett efternamn. De heter Tom och Cleo Bendz.

Både Ola och Charlotta har kreativa yrken. Ola börjar jobba efter gymnasiet i it-bubblan. Han blir formgivare, programmerar, gör spel. Han har ett eget företag där han arbetar med reklamfilmer, vinjetter, marknadsföring med mera.

Charlotta arbetar med PR och kommunikation på ”& Other Stories”, som är ett företag inom Hennes & Mauritzgruppen, ett varumärke för kläder, smycken, väskor och skönhet.

Ändå är det inte för sina yrken som de nu hyllas tvåfaldigt. Det är för 2020 års lokala julkalender Ombergs julsaga. Först ut är Ödeshögs kommun, som utser paret till årets kulturstipendiater. I vanliga fall brukar utdelningen ske den 6 juni i samband med nationaldagsfirandet, men även i år blir det en höst-aktivitet.

Samhällsbyggnadsnämnden motiverar beslutet med att Charlotta och Ola genom kalendern har marknadsfört Omberg och Hästholmen på ett föredömligt sätt. Många besökare utanför kommunen har följt Ombergs julsaga. Ola berättar att den har haft 300 000 tittningar och att 100 000 har sett alla 24 avsnitten på Youtube.

Knappt har paret hunnit att få diplom och 10 000 kronor från kommunen förrän Hans Nyberg ringer. Han är inte bara fastighetsmäklare. Han är också ordförande i Löfska stiftelsen och Ola och Charlotta är två av årets pristagare. De får dela ett pris på 25 000 kronor.

Ola berättar att de tidigare har fått ett stipendium av Film i Öst på 10 000 kronor. Nu har de fått in pengar så att det täcker de utgifter som de har haft för Ombergs julsaga.

Därutöver har Ola jobbat minst 800 timmar med kalendern under två månader fram till julafton.

Även Löfska stiftelsen uppmärksammar skapandet av julkalendern. Hans kallar julsagan ett roligt mästerverk. Motiveringen avslutas med ”Vi ser fram emot vad det kreativa paret Bendz/Persson har för nya idéer och uppslag i framtiden. Vi behöver sådana ambassadörer som Ni”.

Att få ytterligare 25 000 kronor är oväntat. De kommer att gå in i nästa familjeprojekt. Ola vill höja kvaliteten på det tekniska. Paret arbetar gärna tillsammans.

Ola visar ett brädspel, som de har gjort. Det lanseras just denna dag över hela världen. Tusen spel. I Sverige finns kanske 20 stycken, resten sprids över världen. Charlotta nämner Kina och USA.
– En av Olas styrkor är att han alltid får projekt i mål, säger Charlotta.

Båda två arbetar för närvarande hemma de flesta dagar. Charlotta är i Stockholm en dag i veckan. Hon åker tidigt med bil till Mjölby och tåg med SJ, som har internet. Arbetsplatsen är på Kungsholmen men hon jobbar globalt och digitalt och har kolleger i hela världen. Hon inser att hon efter pandemin förväntas arbeta mer i Stockholm och kan möjligen tänka sig två dagar emellanåt, men det är maximum.
– På jobbet vet de att vi bor i Hästholmen, säger Charlotta bestämt.

Ola skapar på hemmaplan och har uppdragsgivare både i Göteborg och i Stockholm. Han konstaterar att Ödeshög är i hjärtat av Sverige. Nära ligger också Astrid Lindgrens värld och Kolmården.

Om flyttningen till Hästholmen i fjol säger Ola, att det är skillnad på rutinerna.
– Nu träffar vi barnen mer. Vi har ett rikare liv. Vi har flyttat till, inte från.

Vad skulle en reklamfilm för Hästholmen innehålla?
– Det beror på vilket syfte filmen skulle ha, svarar Ola. Läget, människorna, naturen, historien. Det händer grejer hela tiden.

Ola tycker att det är häftigt att ha hällristningar inne i samhället.
– Hästholmen är en hemlig diamant, säger Ola.

Både Charlotta och Ola vill gärna tänka nytt. Resultatet är det viktiga. Inte processen.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share