Pop upp-butiken blir permanent

Rivstart för Kalvsved Humle i Österbymo

Danskarna Jacob och Stine Lundquist passade på att handla hos Kalvsved Humle i Österbymo av företagarna Tobias Helmin och Elina Forsell.

YDRE (LT)

För drygt ett år sedan höll Kalvsved Humle till hemma på gården. Efter en tid i Rydsnäs tar nu företagarna Tobias Helmin och Elina Forsell nästa steg. De har hyrt in sig i Gula skolan i… Österbymo med en rivstart.

– Det har gått superfort att göra upp med Ydrebostäder och kommunen om lokalen. Successivt kommer vi att fylla hela huset och verkstaden, berättar Elina Forsell.

Affären poppade upp men kommer att bli permanent. Hur öppettiderna kommer att se ut får besökarna kontrollera med företagets sociala medier. Det är än så länge ett sökande för rätta öppettider.
– Vi kan redan nu urskilja tre grupper av kunder. Det är de som bor i närheten, de som bor längre ifrån och redan har planerat in ett besök och så spontanbesökarna som är ute på tur.

Det alla har gemensamt är behovet av att få känna, lukta och pilla på allt från tvålar till olika smörjor och oljor till både människor och djur, fortsätter hon att berätta. Sen finns det en massa andra saker att fundera på om det är något som behövs i hemmet. Hängare, borstar, servetter, dekorationsfåglar, fröer och så mycket mera.

Under tidningens korta besök kommer det in danskar, tyskar och naturligtvis svenskar för att handla och även ta sig en fika.

På ett år har arbetsstyrkan dubblerats från 3-4 till omkring sex. Och nu är de på jakt efter ytterligare medarbetare som kan hjälpa till att hålla affären och kaféet öppet. Produktionen och packningen behöver sitt. Postnord kommer i sin blåa bil och hämtar tre säckar med leveranser som ska gå iväg.
– Vi ser redan möjligheter att utöka verksamheten och kontakten med kunderna genom att ha öppen verkstad lite likt när man kan kolla på polkagristillverkning. I vårt fall skulle det ju kunna vara att se på när vi skär tvålen, säger Elina som ett exempel.

På övre plan finns återbruksverkstaden och vävstugan med många vävstolar. Det verkar som om det redan är klart med nya lokaler för dessa verksamheter. Även om Elina drar lite på vart flytten är tänkt att gå, men närmare centrala byn är ett grundtips.

Kalvsved Humle har ännu inte bestämt var produktionen kommer att hålla till, i Gula skolan eller om det blir i den bakomliggande röda verkstaden. Det behövs lokaler för portionering, packning och lager. Lokaler för kontor och administration behövs också.

Redan från början har de öppnat för andra att vara verksamma i lokalerna. Det är konstnärerna Joacim Bergström och Charlotte Stark som låter två århundranden mötas genom att bearbeta gamla konstverk. Vad sägs om att sätta simkuddar på barnens armar i en Zornmålning? Eller att sätta munskydd, ställa fram toalettpapper i en vacker familjebild från anno dazumal. Det blir intressanta kulturella krockar i motiven.

Elinas och Tobias tanke var en pop upp-affär över sommaren, men företagarna i Kalvsved Humle verkar redan ha bestämt sig – det blir en permanent affär det här.

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share