Poppis blomsterpyssel hos Inger

Julen 2021: Naturen är trendigare än någonsin

Den här kvällen är det ett gäng lärare som samlats för att göra egna juldekorationer under ledning av Inger Eriksson.

BOXHOLM (LT)

Att smycka våra hem med det vi hittar i naturen är trendigt. Den här julen är det populärare än någonsin berättar Inger Eriksson på Ingers blommor. Men även de klassiska julblommorna… är eftertraktade, framförallt amaryllis och hyacinter. Både som snittblommor och lökväxter.

Hos Ingers blommor är det juldekorerat i varje vrå. Det är vackert och inspirerande med olika konstfulla arrangemang utplacerade i butiken. Det är svårt att se sig mätt på alla blommor och föremål och varje gång man besöker butiken upptäcker man något nytt.

Inger berömmer sin personal för att de är så skickliga på att både skylta och göra fina arrangemang.

De populära pysselkvällarna kunde inte anordnas förra året under pandemin men i år tar Ingers emot grupper igen. Med begränsat antal deltagare för att följa restriktionerna. Från november och ända fram till julveckan är det fulltecknat.
– Det är väldigt roligt att vi kan göra det här igen, säger Inger. Vi har många grupper som kommer, inte bara från Boxholm, utan även från närliggande orter, både i länet och utanför. Det är roligt att så många kommer tillbaka år från år.

Den här kvällen är det ett gäng lärare som kommer för att göra egna arrangemang. Inger börjar med att visa några exempel på kransar, julgrupper och annat fint man kan göra. Sedan är det dags för deltagarna att själva botanisera i butiken för att hitta det de vill ha. Inger finns till hands för att ge råd och hjälpa till.
– I år är det trendigare än någonsin att använda naturmaterial, berättar Inger. Mycket som man kan hitta i skogen kan användas. Jag plockar mycket när jag ute och går, grenar, kvistar, kottar, allt man kan tänka sig kan bli fint i arrangemang och i krukor och vaser. Antingen för sig själv eller tillsammans med blommor, ljus och prydnader.

Hos Ingers skyltas det om ofta. Förutom mängder av blommor och växter finns det inredningsprylar för alla smaker och stilar. Det finns också smycken och kläder. ”Det vackra bor i det enkla” enligt Ernst Kirchsteiger, och en hel del av hans inredningsdetaljer finns i en egen hörna i butiken. I kylrummet finns mängder av vackra färdiga buketter.
– Det är alltid populärt med snittblommor, säger Inger. Så här års är amaryllis och hyacinter storsäljare, både i kruka och som snittblommor.

Bland julgrupperna finns både de traditionella och de mer rustika och moderna.
– Just nu är det inne med en lite ”ruffigare” stil, berättar Inger och visar en vacker julros i en kruka som ser både gammal och ”mossig” ut. De här krukorna är väldigt inne och när mina systrar var här för att hjälpa till fick jag till min fasa se hur de stod och försökte göra rent krukorna, fortsätter Inger och skrattar. Det fick jag stopp på för det är just så här mossiga en del vill ha dem nu.

Kransar, och även runda bollar av grönska, finns det mycket av i butiken. Här har personalen varierat genom att använda vanligt granris eller ädelgranris från Danmark, buxbom, lingonris m m. En del är enkla och en del är mer dekorerade. Smaken hos kunderna varierar.
– Vissa av de äldre kunderna är mer traditionella medan många andra, både yngre och äldre, vill ha modernare snitt. Det måste finnas något för alla, säger Inger.

Blommor och växter pryder vi ofta våra hem med, men frågan är om inte julen är den tid då vi verkligen ”frossar” i blomsterglädje. Det hjälper till att lysa upp våra hem i den mörka årstiden. Och det finns något för alla hos Ingers, den saken är säker.

Text och bild: GEN LARSSON

Share