Poppis moppelopp med loppis

Över 200 åkare intog grusvägarna kring Grytgöl

Deltagarna kör så det ryker i solskenet. Bild: JOHN PETERSEN

GRYTGÖL (LT)

Aktiviteter som blir till trevliga traditioner är något som Grytgöls IK är bra på. Ett populärt inslag, Mopedrally, är ett av dem. Första lördagen i september kördes tävlingen som i år lockade… över tvåhundra deltagare. Bakluckeloppis, lotteriförsäljning, fika och grillad korv erbjuds till de besökare som inte åker moppe, och detta år gästades evenemanget av Finspång Trialklubb som under tre tillfällen hade uppvisning med sina motorcyklar.

– Om det tvistar vi lite… svarar Tobias Hellqvist lite roat, på frågan om hur länge mopedrallyt har pågått.

Tobias ingår i den kärngrupp på cirka åtta, tio personer som arrangerar rallyt. Han var också med från allra första början när han och ett gäng killar och någon förälder for runt på gamla mopeder i trakterna kring Grytgöl. De tyckte alla att det var så pass trevligt och roligt, att de gick och funderade på om de inte kunde utveckla det här på något sätt.

– Det var nog 2002, som vi åkte omkring och kom på själva idén, och om det ska räknas in vet vi inte, menar han, eftersom det var året efter som det blev mer organiserat. Första året efter att vi i grabbgänget åkte – då var vi sju och av de sju så är det tre, fyra av oss som har åkt loppet varje år sen starten.

Mopederna är gamla och i alla möjliga skick. De har siktat in sig på veteranmopeder eftersom det var sådana som de åkte på i början, men alla är välkomna att delta. Det är mest äldre herrar men även damer som åker. Det viktigaste är inte hastighet eller tid, utan att få umgås med likasinnade.
– Vi vill inte ha något fartrace. Det är krav på att ha hjälm för att delta i rallyt, men annars är det direkt inga restriktioner, mer än att mopederna ska gälla inom svensk lag. Allt är på eget ansvar. När vi åker sträckan brukar vi stanna och fika vid ett ställe och äta grillad korv vid ett annat. Vi försöker hålla oss borta från asfaltvägar och håller oss i vissa områden med grusvägar. Vi har väl ett tiotal olika sträckningar, för att det inte ska bli samma år från år. Nu har vi kört dem fram- och baklänges och med olika varianter. De är inte alltför avancerade. Under den tid som vi kör rallyt har vi haft väldigt tillmötesgående markägare som låtit oss passera över deras mark.

Varje tävlande erhåller en lott vid starten. Efter att alla deltagare gått i mål samlas alla lotter ihop inför en lottdragning. Alla rallydeltagare har samma chans att vinna. Tobias berättar att de har ett väldigt bra prisbord och att det har lottats ut mopeder som vinster.
– Vi har även tipspromenad där frågorna är som en vanlig tipspromenad. Man får svara på frågor längs vägen. Vi har sett till att en del frågor är möjliga att googla och en del alldeles omöjliga att googla. Här har vi också vinster som vi delar ut.

Eftersom de som deltar i mopperallyt är ute och åker under två, tre timmar, insåg arrangörs-gruppen efter ett tag att det blev det lite långtråkigt för de som inte deltog i tävlingen – så då anordnade de en Bakluckeloppis, som även den blivit en återkommande tradition. I år lyckades de likaså arrangera Finspång Trialklubb som med sina motorcyklar hade uppvisning vid tre tillfällen under dagen.

För Monika Lantz Skogh var det första gången som hon var med och arrangerade bakluckeloppisen.

– Det har gått bra faktiskt, det var 16 deltagare och det var mer än vanligt, sa de som varit med förut. En del kom utifrån och inte bara lokala försäljare med lite blandad försäljning med antikviteter, heminredningsprylar och leksaker. Sen hade vi lotteriförsäljning, chokladhjul, försäljning av korv och bröd och grillade hamburgare. Det var många ungdomar som hjälpte till, säger Monika och menar på att det är lite Grytgölanda, att folk ställer upp och engagerar sig.

Evenemanget har under årens lopp haft tur med vädret och Tobias berättar att det har bara varit en gång som det har regnat.

Deltagarna kommer från alla möjliga håll, mellan Stockholm och Göteborg, men även från Tyskland. I år var antalet i Mopedrally 215 deltagare och rekordet var 2013 på 387 deltagare. Kommer rekordet att överskridas när det firas 20-årsjubileum nästa år eller 2023? Det återstår att se…

Text: AGNETA ÖSTLUND

Share