Populära padel till Finspång

Arena Öst – en ny mötesplats för träning växer fram

Enligt statistik från Elitpadel var det 485 000 spelare som bokade en padelbana i Sverige, under 2020. Nu får även Finspångsborna möjlighet att utöva den populära sporten.

FINSPÅNG (LT)

Nu har den populära bollsporten padel kommit till Finspång. I slutet av juli, i en första etapp, öppnade Finspångs padelanläggning, Arena Öst, med tre dubbelbanor och två singelbanor. I höst kommer anläggningen att kompletteras med gym, lounge och konferensrum. Anläggningen kommer att vara en central punkt för möten mellan människor, träning och padel.

Vimplarna med texten Arena Öst står på varsin sida om ingången. Ett par kommer ut från en dörr bredvid padelhallen. De har precis spelat tillsammans och de berättar att man behöver inte vara medlem, men för att komma in till anläggningen behövs en kod.

Denna kod får man när man bokar en tid, och tiden bokar man via en app. Paret tycker att det är jättebra att anläggningen öppnat i Finspång, och att det ska bli spännande att se hur anläggningen i fortsättningen kommer att utvecklas.

Arena Öst i Finspång har tre dubbelbanor och två singelbanor inomhus och byggnationen ingår i en första etapp, tillsammans med gym, lounge och konferensrum som kommer att bli klara lite senare i höst. I byggnadsetapp nummer två fortgår arbetet och kommer att innehålla 1 000 kvm industri- och 1 000 kvm kontorslokaler.

Padel är ett mellanting mellan squash och tennis. Sporten har blivit väldigt populär under de senaste åren och intresset har mer eller mindre exploderat. Padel anses som den snabbast växande bollsporten, inte bara i Sverige, utan även i övriga Europa och Latinamerika. Kändisar och fotbollsstjärnor har anammat sporten och att spela padel har blivit inne. En miljon svenskar har redan testat sporten.

Enligt statistik från Elitpadel, var det 485 000 spelare som bokade en padelbana i Sverige, under 2020. En ökning med 186 procent jämfört med året innan. Det fanns cirka 503 anläggningar i Sverige, samma år med totalt 1 500 padelbanor. Den siffran beräknas stiga i år till mellan 1 700 och 2 000 banor.

Nya anläggningar byggs hela tiden och medlemsantalet ökar markant. Ett internationellt förbund har bildats, likväl ett svenskt, och opentävlingar samt EM och VM arrangeras. År 1991 bildades International Federation of Padel i Madrid och 1992 spelades det första världsmästerskapet.

Man använder sig av en racket liknande en tennisracket men istället för strängar är den perforerad med hål, och man spelar med tennisbollar. Själva banan är mindre än i tennis, ungefär en tredjedel, med nät i banans mitt, och omges av glasväggar cirka fyra meter höga. Golvet är av betong, plast eller konstgräs.

Bollen studsas på valfri vägg precis som i squash, och man kan spela dubbel som innebär att det är två par som spelar mot varandra, eller på singelbana med ett par. Vem som helst kan spela oberoende av ålder eller kondition, och strategi kan i vissa fall ge mer poäng än styrka.

Sporten lär ha uppkommit i Latinamerika, men det sägs också att en liknande bollsportaktivitet funnits på engelska kryssningsfartyg redan under 1920-talet. Under 1960-talet började mexikanen Enrique Corcuera spela padel liknande det som vi spelar idag, och han anses som upphovsmannen till bollspelet.

När en spansk prins besökte Acapulco 1974 och blev introducerad för spelet blev denne så förtjust i det, så han lät bygga de två första banorna i Spanien, Marbella, där sporten snabbt blev populär och spreds vidare.

Efter en resa till Spanien, Marbella, tog Thommy Andersson bollsporten till Sverige, och anlade tillsammans med sin son den första padelbanan i Båstad 1998. Sedan har intresset för sporten stadigt ökat och är här för att stanna.

Text och bild: AGNETA ÖSTLUND

Share