Rekoring i Valdemarsvik

Elinor Svensson bakom initiativet

Elinor ”Ella” Svensson har med beställda produkter till kunder som beställt vid det första utlämningstillfället på parkeringen vid Folkets hus i Valdemarsvik.

VALDEMARSVIK (LT)

Nu har det startats en Rekoring även i Valdemarsvik. Initiativtagare till denna är Elinor ”Ella” Svensson som själv driver småskalig produktion på gården Finnbygget som ligger i… Rumma, mitt emellan Valdemarsvik och Åtvidaberg.

– Rekoring är ett koncept där producenter och konsumenter möts för att sälja och handla utan några mellanhänder, sammanfattar Ella hela idén med denna handelsplats.

Reko står för ”Rejäl konsumtion”. Det är en företeelse som finns över hela landet och här i Östergötland finns en hel rad sådana. Nu i mitten av december var det premiär för utlämning av gjorda beställningar på parkeringen vid Folkets hus i Valdemarsvik.

Hela idén bygger på närproducerat och direktkontakt mellan säljare och köpare. Ett koncept som onekligen ligger i tiden med det focus på miljö som föreligger. Här är det definitivt inte fråga om att transportera varorna över halva jordklotet innan de når konsumenten.
– Som konsument behöver man ett Facebookkonto, där man kan söka efter en Rekoring i närområdet. Producenterna som är med lägger upp vad de har till försäljning och var nästa utlämning äger rum.

Allt finns klart och enkelt upplagt med produkter och priser angivna. Kunden gör sin beställning i kommentarsfältet som sedan bekräftas av säljaren. Summan betalas via Swish och vid utlämningstillfället är det bara att hämta sin beställning.

– Än så länge är det bara jag som finns med i den nystartade Rekoringen i Valdemarsvik, men jag hoppas att flera ska ansluta sig. Det finns ju ändå många lokala producenter i området.

Själv bedriver hon småskalig produktion hemma på gården i Rumma. Där finns bland annat får, kaniner, höns, ankor och vaktel. Satsningen på djurvälfärd lyser igenom hela tiden i samtalet med Ella.

– Det är viktigt att djuren har det bra hela tiden, från de föds tills de dör.

Förutom dessa produktionsdjur finns det även hästar på gården. Det är islandshästar och en shetlandsponny. Det bedrivs ridskola och ordnas olika läger.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share