Så kan det vara i Kisa ibland

Kenneth Lindegrens bilder förmedlar vardagen

Att hänga en utställning kräver mycket mätande och linjerande. Kenneth Lindegren har med drygt 50 foton i utställningen ”K-Town”.

KISA (LT)

En eftermiddag i november 2019 klev Kenneth Lindegren av tåget i Kisa. På stationsbyggnadens fasad såg han texten ”We rule KTown”. Två år senare ställer han… nu ut fotografier av detta ”KTown” på biblioteket i Kisa.

Kenneth Lindegren kommer ursprungligen från Uddevalla och via Malmö till Kisa där han bosatt sig med sambo och barn. Han är litteraturvetare till yrket, jobbar på Posten och har fotografi som hobby.

Han har gått en fotoutbildning på Hola folkhögskola och efter att fotograferandet legat nere under ganska många år tog han upp det igen för tre-fyra år sedan.

Ett resultat av detta har blivit utställningen ”K-Town”, ett drygt femtiotal fotografier tagna under strövtåg med barnvagnen i Kisa.

– Det här är inga dokumentärfoton i den meningen att det är en dokumentation, utan helt enkelt bilder från Kisa tagna mellan december 2019 och september 2021. Jag vill skapa upplevelsen av en plats som både är verklig och synlig men också delvis fantasi, förklarar Kenneth Lindegren som är i full färd med att hänga utställningen inför vernissagen den 18 september.
– Det är strövtågsfotografier präglade av barnvagns – promenader och kanske lite av pandemin. Någon röd tråd finns egentligen inte, utan det är bilder jag gillar.

Fotografierna är i färg och de flesta ganska små.
– Det är medvetet för att man ska gå nära dem, det blir lite intimare då. Och så ville jag ha med många foton i utställningen.

På Kenneth Lindegrens bilder finns inga människor, förutom på en, och några få djur.

Några landskap finns med men annars är det exteriörer och interiörer och en hel del detaljer
– Människor tar så mycket fokus. Jag vill att det ska vara en stillhet över mina bilder, säger han.

Och en stillhet infinner sig när man betraktar Kenneth Lindegrens fotografier. Man kan fundera mycket och tolka bilderna där man står nära. Vad har hänt här? Vad hände nyss och vad håller på att hända? Det är ”en plats att drömma om eller en plats att längta bort från”, som Kenneth Lindegren uttrycker det.

Utställningen pågår till och med den 12 oktober.

Text och bild: JAN HULTMAN

Share