Sillklippare och arvbärare

Årets Johanna och ett försprång som ingen hinner ifatt

På nationaldagen finns det två sillstationer på torget i Ödeshög, orten där man firar nationaldag så som man bör.

ÖDESHÖG (LT)

Termometern visar 28 grader i Hästholmen och ännu mer inne i Ödeshögs samhälle och varmaste platsen är torget där det är dukat för sillunch. Det är nationaldag och som traditionen bjuder ända sedan Ösjökungen Sture Ivarssons dagar äts det sill gemensamt. Och numera samlas hela dagens firande till lunchen.

32 burkar à ett kilo sill och fem hinkar gräddfil inhandlas. Ingrid Staaf berättar att tre personer har klippt sill i tre timmar i går kväll. Två burkar lämnas oklippta. Några har åkt runt och samlat ihop gräslök hos olika familjer som odlar och Råby skänker 70 kilo färsk och god potatis.

Torget fylls med bord och bänkar. Det bryggs kaffe och arrangeras mikrofoner, högtalare och annan teknisk utrustning. Lunchbiljetter trycks. Sigge Pharmansson säljer lotter – fem för en tjuga men två tior går lika bra. Femton varuhinkar väntar på att lika många lottringar ska säljas. Det är mycket arbete bakom ett nationaldagsfirande.

Värmen får en del Ödeshögsbor att stanna hemma men det är ändå många som kommer. Bordens skuggiga platser går åt först. I vimlet möter Länstidningen Elisabeth Cobb. Hon har bjudit hit en Linköpingsbo med motiveringen att i Ödeshög firas nationaldagen som den ska.

Wivi Hansson säger att det gäller att vara med i bygden. Att bara bo är ju värdelöst. Hon är här för tredje året det vill säga hon har alltid varit här sedan hon flyttat från Jämtland till Hästholmen.

Nisse Orrenius hälsar välkommen trots att hembygdsföreningen har en ny ordförande men Charles Eriksson är upptagen med att bära en fana. Många har tagit efter att fira med sillunch men vi har ett försprång som ingen hinner ifatt, konstaterar Nils.

Jonny Ståhl är årets talare och han börjar redan för 8 000 år sedan när människor kommer och tittar mot Hästholmen och säger ”Vilken fantastisk bygd”. Den första skriften är hällristningarna i Hästholmen för 4 000 år sedan. Var man än sätter spaden hittar man spår, fortsätter kommunfullmäktiges ordförande.

Jonny når snabbt medeltiden, passerar raskt Sverkerätten, Alvastra kloster och den första grunden till Kungariket Sverige. Vi bär vidare ett arv, företagande, livsmedel, besöksnäring, ett rikt kulturliv och en högt rankad offentlig service med skola och omsorg, Flera riksdagsmän kommer från Ödeshög.

Ändå är Ödeshög en ung kommun, fortsätter Jonny. År 1969 slår man samman de båda landskommunerna Ödeshög och Alvastra och den nya kommunen får namnet från Ödeshög och kommunvapnet från Alvastra. Nya människor fortsätter arvet. Berätta, få fler att flytta hit.

Ingrid Staaf från Löfska ger Johannaprisets historia från starten år 1984. Årets Johanna, som är den 23:e, får smycke, diplom, blommor och sillunch. Smycket föreställer Johanna och Pia Bark står för dess design. Handelsman Johanna är ett föredöme, säger Annicki och sätter smycket på Annelie Enell, som driver Annelies underkläder och delikatesser. Läs motiveringen i rutan här ovanför.

Av de tre nominerade ( se LT v 22 i år) blir Lindalens Årets företagare och Jennie Andersson mottar utmärkelsen och en inbjudan till middag på slottet hos nye landshövdingen. Då utses Östergötlands företagare.

Kulturskolans elever dansar och orkestern spelar. Annicki berömmer ofta ”vår fantastiska kulturskola” och passar också på att påminna om att vi ska dricka när det är så varmt.

Kulturstipendiet går till Hans Browall, docent i arkeologi, för hans stora kunskap om Alvastra med omnejd. Han har varit med i utgrävningarna av Pålbyggnaderna och är en uppskattad föreläsare. Kulturpristagaren tackar genom att berätta litet om sig själv. Hans forskning i trakten har hittills resulterat i fyra böcker. Ni kan låna dem på biblioteket. Snart kommer ytterligare två böcker, som ni kan låna. Inget tal om bokköp.

Ledarstipendiet delas i år mellan Hans Ström och Jonny Stålknapp, två entusiaster i Alvastra biodlarförening. Jonny är kursledare och Hans bitillsyningsman vilket innebär att han kontrollerar bisamhällen som är till salu eller ska flyttas.

får fyra kvinnor varsin flagga. Ingrid är en av dem. Hon berättar att både hennes flagga och lina är trasiga. Så nu måste hon laga linan.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share