Skolavslutning med musik

Kulturskolan i Ödeshög firar i dagarna två

Catarina Johansson i föräldraföreningen Destiny Hill tackar lärarna Annika Lidegran Nilsson,
Roger Gustafsson, Bo Dahlstrand, Tamira Petersson, Moa Frisk och Göran Sanfridsson för i år.

ÖDESHÖG (LT)

När läsåret går mot sitt slut duggar skolavslutningarna tätt. Kulturskolan i Ödeshög med sina fyra grenar har två avslutningar, båda i Lysingskolans sporthall. De sker på kvällstid så att alla som arbetar dagtid ska ha möjlighet att komma och lyssna eller titta.

Den första kvällen är det Sommarkonsert. Det är dags för skolans 43:e musikavslutning och musikanterna, de redan etablerade och de blivande, gör sig redo. Kvällens konferencier är Hawkey Franzén och han börjar som man ska. Han berättar om nödutgångarna.

I publiken finns ett antal småsyskon och Hawkey berättar hur man anmäler sig till någon av kulturskolans aktiviteter. Det kan ske via kommunens hemsida, men man kan naturligtvis ta direkt kontakt med Kulturskolan.

Ödeshögs kulturskola bor i ett öppet och välkomnande hus. Tryggheten sitter i väggarna och har hjälpt många barn genom åren. Inte bara att spela på ett instrument, dansa eller spela teater. De får ett lyssnande öra när de har bekymmer eller en smörgås när de är hungriga.

På bakersta raden sitter Agnes. Hon blir fyra år i september och är lillasyster till Amanda, som spelar fiol i orkestern. Agnes har mycket spring i benen men sitter ändå stilla under hela konserten och lyssnar. Och funderar på när hon får börja på Kulturskolan. Hon är inne på att välja dans men kanske kan man både spela ett instrument och dansa.

Alla musikanter börjar med ”Gånglåt från Vännaby” och ”Nu grönskar det i dalens famn”, som de spelar gemensamt. Lillblåset med Bosse Dahlstrand, Annica Lidegran Nilsson, Roger Gustafsson och sex små blåsare spelar två låtar av Jan Utbult och efter dem kommer en kvartett med sångare som framför ”Goliath” och ”We Are the World”.

Den senare låten kommer ut på en singelplatta 1985 där pengarna går till det svältdrabbade Etiopien. Den säljs totalt i 9,5 miljoner exemplar, berättar Hawkey, som alltid ger pub liken lite musikkunskap mellan låtarna.

Det är stor spännvidd i valet av låtar. Underhållningsorkestern spelar två melodier som har representerat Sverige i Eurovision Song Contest – ”Too late for love” i år och ”Satellit” 40 år tidigare, nu med trumpetsolo av Lukas Frisk. Stråket spelar ”Våren” av Vivaldi och ”Without you” av Avicii.

Det är fri entré till konserten. Föräldraföreningen Destiny Hill säljer kaffe och kakor vid ingången. Så har de gjort under alla år när avslutningen har varit i Folkets park. Det är bara en skillnad. Sporthallen har inte kafébord och stolar så som det är i parken och en gissning är att detta påverkar klirret i kassakistan. Och pengarna behövs till det viktiga höstlägret.

Efter konserten tackar föreningens ordförande Catarina Johansson sex lärare och Hawkey med blommor och presentkort på glass i 31:ans Glass & Kök i Hästholmen.

Den andra kvällen är det dansavslutning och det är faktiskt den 22:a i ordningen. Musikskolan blir ”Dans- och Musikskola” år 1997 vet Hawkey, som är konferencier även i dansens värld. Först ut är ”Flygplan” med skolans femåringar. Agnes behöver alltså inte vänta så länge till.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share