Skön stämning med marknad

Adventsmarknaden drog folk till gator och torg

God jul önskar Söderköpings framtid.

SÖDERKÖPING (LT)

Efter ett år där man fick uppleva Söderköpingsjul på egen hand var adventsmarknaden tillbaka i år. Från Rådhustorget hela vägen bort till Brunnssalongen spred sig en härlig julstämning genom staden. Det enda som fattades var nog snön. Och ingen hade nog blivit förvånad om det hade fallit några vita flingor för det var rejält kyligt i luften när Länstidningen besökte Söderköpings adventsmarknad på lördagen. Som tur var så var stämningen desto varmare mellan besökarna, många hade nog saknat knallarna, mötena och stämningen efter att fjolårets adventsmarknad blev inställd och uppskattade att det mesta åter var som vanligt.

För efter ett år där man fick uppleva Söderköpingsjul på egen hand kan vi detta år träffas och göra saker tillsammans igen. Det innebär att julmarknader, julkonserter, julrevyer, julbord och andra julaktiviteter nu är tillbaka. Årets Söderköpingsjul kommer att fylla kommunen med stämning och aktiviteter.
– Vi tycker att Söderköpingsjul förra året blev jättebra, och vill därför fortsätta i samma anda och återigen tillsammans med er skapa ett magiskt Söderköpingsjul, med start 27/11 och fram till 13/1 med extra fokus på helgerna. Vi smyckar staden med pynt, granris och belysning för att få en mysig känsla. Vi hoppas att fastighetsägare, butiksinnehavare och privatpersoner hänger på och smyckar sina egna platser i samma traditionella sekelskiftesstil för att ytterligare förstärka känslan, där man tycker det saknas, skriver Söderköpings kommun på facebook.

Kommunen skriver vidare:
– Genom aktiviteter, upplevelsevandringar, torghandel och familjeaktiviteter vill vi skapa en levande kommun, både på landsbygden, skärgården och i stadskärnan.

Årets Söderköpingsjul startade med den traditionella adventsmarknaden som arrangerades i stadskärnan under två dagar den sista helgen i november.

Hagatorget utgjorde centrum med sin pampiga julgran, sina försäljare och den scen där det hände olika framträdanden och aktiviteter.

Ostar, kombucha och fisk var några av de godsaker man kunde köpa som present eller smaska på själv. Många smet också in på Jannes hembageri för att värma sig med en fika.

Även på Rådhustorget stod det försäljare, och där fanns även Tomtens stuga där barnen kunde lämna sina önskelistor. Inne i Rådhuset visade föreningen Blandart upp sina konstverk och från Rådhustorget gick även den stora Nisseparaden, som var en nyhet för året.

På tal om nissar så hade även den lilla nissen och hans ren flyttat in i sin julpyntade glugg i det lilla röda huset på Ågatan, något som gladde Söderköpingsborna.

På Storgatan stod Lions med sina stånd, där skedde boksigneringar och där snirklade sig tuffetåget fram mellan de många besökarna. Butiker och restauranger höll öppet och många besökare letade sig även bort till Brunnssalongen där det arrangeras en egen julmarknad som utöver adventsmarknadshelgen även pågår lördag och söndag under de tre efterföljande helgerna ända fram till den 19/12.

Lördagen avslutades med uppvisning av Norrköpings Cirkus och Varieté, och därefter tackade konferencier Helena Bruhn besökarna med orden:
– Vad fantastiskt kul att se så mycket folk i Söderköping idag, oj vad härligt! Vilken dag vi har haft, och vi har en hel dag imorgon också att få umgås och ha det mysigt tillsammans. Så passa på att njut, gå runt och handla, det finns nånting för alla. Passa på att ta en varmkorv också vetja, så ses vi imorgon igen.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share