Söderköping – en pärla för själen

Från internationell kust- och handelsstad med tysktalande befolkning till en mysig idyll som sommartid fylls av turister och båtliv.

SÖDERKÖPING (LT)

Östergötland har fem medeltida städer varav Söderköping är en. Söderköping fick redan på 1200-talet egen stadslag. Då var den en internationell kuststad med tysktalande befolkning och ett centrum för handel.

Redan tidigare finns indikationer om att platsen var ett maktcentrum före och under den så kallade missionstiden (850-1050). Mot slutet av medeltiden medförde landhöjningen att de stora skeppen inte kunde gå in i hamnen och Söderköpings betydelse minskade kraftigt. Men två pampiga kyrkor finns kvar, som ger karaktär åt staden i nutid, Drothem och S:t Laurentii.

Alltså är det en spännande bygd och mycket av stämningen som manar till lugn och eftertanke finns ännu i stadens gamla kvarter. Kanske kan det bero på att den medeltida staden finns under fötterna. Under ända upp till 800-900 års avlagringar kan man hitta många spår av den medeltida staden. I Söderköping har man alltså en stad under sina fötter.

Den stora vägen är E22 som går genom staden. Många kanske endast har minnen av irriterande bilköer på grund av Göta Kanal och de många broöppningarna. Men ger man sig tid och svänger in mot rådhuset och torget så finns det många möjligheter till avkoppling och upplevelser. Gör därför gärna en stadsvandring och upptäck Söderköping.

Två vattendrag Göta Kanal och Storån (ofta felaktigt kallad Söderköpingsån) ger karaktär åt vandringen. Utmed kanalen finns en promenadväg och under sommaren är båttrafiken livlig.

Där kan man boka längre eller kortare turer ut i skärgården och då gå i land på någon av öarna. Skolungdomen i staden åker varje år på utflykt ut i Sankt Annas skärgård. Bor man i närheten av Östergötlands östkust är det självklart att närheten till Östersjön och den vackra skärgården lockar.

Under 1700-talet uppstod bruket att bo vid ett hälsohem och dricka brunn, vilket var den tidens vilo- och hälsohem. I Söderköping anlades ett sådant hälsohem och där drack man brunn ur St. Ragnhilds hälsobrunn. I den vackra Brunnsparken ligger det nu ett välbesökt och uppskattat hotell. Brunnsparken används vid speciella tillställningar och där har man högtidligheter som exempelvis nationaldagen den 6 juni. Då medverkar kulturskolans elever med sång och musik.

Många av invånarna söker sig då dit för att träffas och njuta av sina duktiga elevers underhållning. Blir man sugen på en bit mat så finns hotellet nästgårds och du kan beställa något frestande från menyn.

Nästa stora uppsving för Söderköping var när kanalen, som nämnts, drogs genom staden. På andra sidan kanalen ligger det imponerande Ramunderberget. Vill man ha lite extra motion kan man klättra upp på berget och beundra utsikten därifrån.

Söderköping är en av Östergötlands mindre städer. Men de som bor där försäkrar att det är mysigt och trivsamt. Vi möter en familj och samstämt försäkrar de:
– I en småstad är det nära till allt och vårt kulturliv är livligt. Vi har även bland annat Östergötlands bästa bokhandel.

Text: INGA BIRGITTA WIDÉN Bild: SÖDERKÖPINGS KOMMUN

Share