Sopig kalender ger smarta miljötips

Lucköppnarna belönas med julklapp på julafton

Pantomaten vid Hemköp känner av olika sorters pant. Kanon om man tycker det är krångligt att panta flaskor och burkar. Är det enkelt att panta är det ju troligare att det blir av.

SÖDERKÖPING (LT)

Årets sopigaste julkalender återkommer även denna december. Varje dag presenterar Söderköpings kommun ett bra tips för den som vill förenkla vardagen och göra något bra för miljön.

Det finns många julkalendrar att hänga med i för Söderköpingsborna denna vinter. Från den 28:e november och genom hela december fram till julafton presenterar Söderköping sin egen, digitala adventskalender på Visit Söderköpings Youtubekanal, där följaren får träffa lokala personligheter och företagare och dessutom besöka olika platser i kommunen.

Dessutom har konstföreningen blandArt sin egen konstkalender där det varje dag öppnas en lucka i någon av stadens skyltfönster där man får se ett nytt konstverk.

Utöver dessa har även Söderköpings kommun en julkalender som de kallar “Årets sopigaste julkalender” där de öppnar en ny lucka varje dag på kommunens Facebooksida.

– Varje dag fram till jul kommer vi ge dig ett sopigt tips som gör dig till en miljövinnare och en klokare villaägare, skriver kommunen som bakom lucka nummer ett hade ett tips som var inriktat mot bostaden. Det handlade om att testa sin brandvarnare lite extra noga nu i juletider, och det innehöll även information om vad man skulle göra av de gamla batterierna.

I lucka nummer två var ämnet matavfallspåsen. Den kan man ta med när man handlar och ta frukt i och tar påsarna slut därhemma så kan man knyta fast en påse på soptunnans handtag så får man en ny rulle när sopbilen kommer.
– Vi hade Årets sopigaste julkalender 2018 när vi gav vår VA- och renhållningsapp som julklapp till alla Söderköpingsbor. Vi fick många kommentarer om kalendern och den var väldigt uppskattad, så vi kände att det var dags att låta kalendern göra comeback. Vi blandar nya tips och en del godbitar från förra gången, så följ med oss och se vad som händer på julafton i år, säger Theres Stark, VA- och renhållningschef.

Julkalendern riktar sig till de som vill lära sig mer om miljön och även till fastighetsägare. Den som äger en villa får till exempel råd om hur man har koll på sina ledningar, motionerar sina ventiler och är snäll mot sopåkare.

Den som värnar om miljön får smarta miljötips, vad man får hälla i avloppet och inte, hur man sorterar sitt skräp och var soporna tar vägen.

Lucka nummer tre innehöll en länk till youtube där det visas vad som får och inte får spolas ner i toaletten. Spoiler alert: det enda som får spolas ner är kiss, bajs och toalettpapper.

En fråga som många säkert undrat över fick sitt svar i lucka nummer fyra, nämligen hur man ska göra med förpackningar som består av mer än ett material. Jo, man ska sortera efter det material som väger mest. När det gäller mjölkpaket ska man exempelvis skruva bort korken och slänga i plastbehållaren men man behöver inte pilla bort den övriga plastdelen som blir kvar.

Fortsätt att kolla in de övriga luckorna i sopkalendern så får du flera bra tips. Den som hänger med ända till julafton kommer belönas med en julklapp, då släpps nämligen en nyhet som kommer göra det enklare för Söderköpingsbor att vara ännu miljövänligare.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share