Späckat år hos Kulturcentrum

Teater, opera, film och musikal står på programmet i Ydre

Jenny Bragde Öhman, ordförande för Ydre kulturcentrum, önskar sig ett vanligt år 2022 så att alla evenemang kan bli av och locka många till Österbymo och kulturella upplevelser av olika slag.

YDRE (LT)

Ydre kulturcentrum rivstartar 2022 med filmfestival, opera och så går arbetet med nästa musikal igång på riktigt. – Jag hoppas att vi får ett år där det går att arrangera evenemang och att publiken vågar att komma, säger Ydre kulturcentrums ordförande Jenny Bragde Öhman.

Föreningen har klarat av pandemin utan alltför stora blessyrer. Man har till och med kunnat göra några få små investeringar med hjälp av pengar från bland andra Kinda Ydre sparbank.

Den som kommer till kulturcentrum upptäcker snart att den gamla slitna ridån är utbytt mot en vackert vinröd ny.
– Vi har bytt till en ny stor port bakom scenen. Det är inget som publiken märker, men det har varit ett ställe som läcker ut värme. Förhoppningsvis blir det bättre nu. Energiåtgången är densamma även om det inte har gått att ha publika evenemang i den utsträckning som var tänkt under pandemitiden.

Men över till det som kommer. Ydre kulturcentrums biogrupp börjar med stafettpinnen, då det blir både filmfestival och opera på programmet. Festivalen drar igång fredagen den 21 januari med Jag är Zlatan. Lördagen och söndagen är det tre filmer per dag: Pelle Kanin 2 – På rymmen, The Matrix Resurrections, Tigrar (också en film om att vara fotbollsspelare), Sing 2, Tove (om författaren och konstnären Tove Jansson) och så The Father där Anthony Hopkins gör en fantastisk rollprestation.

Lördagen den 29 januari blir det direktsändning från Metropolitan i New York med Verdis Rigoletto. Det är den första av tre operor som Ydre kulturcentrum har bestämt sig för att visa under våren 2022.

De andra två är Verdis Don Carlos den 29 mars och till sist Puccinis Turandot den 7 maj.

I maj kommer Riksteatern på besök till Ydre med Bygdens söner med Peter Jansson i alla roller. Datum är ännu inte satt. Det var tänkt att detta skulle ha visats långt tidigare, men en viss pandemi kom och ställde till det.

Ydre kulturcentrum följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ställer upp. Vid vissa evenemang behöver publiken visa fram bevis att de är vaccinerade. För alla gäller att hålla avstånd och stanna hemma vid symtom.

Under våren kommer musikalartisterna att träffas för att öva på höstens stora begivenhet The Producers – Det våras för Hitler. Repeterandet tar fart under augusti och september. Premiären är satt till den 2 oktober.
– Det är den musikal som har haft störst succé på Broadway. Det är mer humor och komedi i denna uppsättning än vad vi hittills har arbetat med. Det ska bli så spännande att se vad vår publik kommer att tycka om den, säger Jenny Bragde Öhman.

På den långsiktiga önskelistan står att minska energikostnaderna. Prioritet nummer ett har taket.
– Vi skulle behöva isolera taket för att få ner uppvärmningskostnaderna. Taket läcker värme som ett såll. Vi har ett fantastiskt hus men det finns alltid saker som behöver åtgärdas och förbättras.

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share