Specerier som förr i tiden

Nyöppnade Landets Goda erbjuder ett samlat lokalproducerat utbud

Ett glatt gäng under öppningsdagen välkomnade. Från vänster Jörgen Nord, Charlotte Rydström, Pernilla Gustafsson och Yasser Afyouni.

KISA (LT)

– Vi tror att det här ligger helt rätt i tiden. I Kinda med omnejd finns råvarorna och nu gäller det att utveckla konceptet. Det säger Jörgen Nord som tillsammans med Charlotte Rydström dragit igång specerihandeln Landets Goda i anrika Dalkulla, granne med Café Columbia vid Storgatan i Kisa. Den 1 juni var det premiär.

Det råder febril aktivitet i lokalerna vid 11-tiden. Jörgen Nord går runt och fotografer alla varor med en app i mobilen och lägger in priset så att Charlotte Rydström, Pernilla Gustafsson och Yasser Afyouni vid kassadisken ska kunna betjäna de första kunderna som är på plats redan innan den officiella öppningstiden.

Många är nyfikna, vill gratulera och handla i den nya butiken. Atmosfären i Landets Goda Specerihandel andas forna tiders lanthandel. Men det är dagens efterfrågan på närproducerade livsmedel som är affärsidén.

– Charlotte och jag har pratat i flera år om att göra något på mattemat, säger Jörgen Nord. När vi träffade Yasser och Pernilla så kände vi att det var dags att satsa. Yasser, som drivit restaurang i Syrien, har många idéer.

Många ideella timmar har satsats för att göra i ordning lokalen i Dalkulla. Den hyr man av Företagarna och verksamheten bedrivs i Jörgens aktiebolag. På övervåningen finns en möteslokal som Jörgen Nord hoppas ska kunna utnyttjas för utbildningar, nya idéer och projekt. Han hoppas också kunna utveckla Vråkenområdet bakom Dalkulla – gärna tillsammans med Café Columbia.

Intresset för specerihandeln har redan varit stort från leverantörer och presumtiva kunder.

– Nu på morgonen har jag åkt till fyra nya leverantörer som hört av sig, säger Jörgen.

Redan vid öppning är utbudet stort. Här finns bland annat mjölk från Skattegården, ekologiskt surdegsbröd från Simons bageri, marmelad Från Harg, aroniadryck från Found on the Ground, ägg från Gottlösa, grönsaker från Skänninge, mjöl från kvarnarna i Orga och Warbro, kött från Torp och Stora Hycklinge, ost från Räven och Osten, glass från Stafsäter och mycket annat. Och man räknar med att sortimentet utökas efter hand.

– Vi ser det inte som en konkurrens med de REKOringar som finns i Kisa och Rimforsa utan som nästa steg i utvecklingen av att göra närproducerad mat tillgänglig, förklarar Jörgen Nord.

Vid öppna spisen i butikslokalen står Kerstin Naidu Sjöswärd från Övra Drättinge och bjuder på egenproducerad glass med smak av granskott och havtorn som så småningom kommer att säljas här och på andra ställen. Hon är medlem i föreningen KindaMat och mycket glad över specerihandeln:
– Det här har vi längtat efter – att ha en butik där man kan köpa närproducerat!

Till en början har landets Goda öppet onsdag-söndag. Hur det blir med öppettiderna framför och under andra delar av året får intresset visa.
– Vi är ett begränsat gäng på fyra personer som ska driva butiken, och vi har också andra sysselsättningar vid sidan om, säger Jörgen Nord innan han skyndar vidare för att lägga in fler varor i appen.

Text och bild: JAN HULTMAN

Share