Sportis Camp i Ydre – vilken succe!

Beröm till inkluderande arrangemang och ungdomsledare

Sommaskeppsrodd var en hit. Asby IF:s Simon Edefors hade vid den här turen haft med sig Amanda Samuelsson, Elliott Carlsen, Teodor Stenquist, Alvin Lindorsson och Edwin Bexell.

YDRE (LT)

Fjärde året hade Sportis Camp i Ydre all time high. 65 mellanstadiebarn deltog i sportsliga aktiviteter under tre dagar. – Så kul att få prova på en massa olika saker, tycke Emese Szücs Unger och nämnde att roligast hade varit mountainbike och orientering.

Så långt, kan vara bäst att tillägga. Halva lägertiden var kvar.

2021 var fjärde året med Sportis Camp. Tidigare år har antalet deltagare legat på omkring 45. Den här gången var 65 barn på plats.

Hela 16 föreningar erbjöd aktiviteter som spände från sommarodd, dragkamp, parkour eller från fotbollslek till den stora flugan padel.

Ydreföreningarna var i högsta grad inblandade, bland annat genom att de tre dagarna förlades till Torpavallen i Torpa, Bryggvallen i Asby och Bulevallen i Österbymo.

Utsocknes föreningar medverkade med aktiviteter som Eksjö gymnastiksällskap och Kinda golfklubb bara för att nämna några.

Sportis Camp är ett samarbete mellan Ydre kommun och RF SISU Östergötland. Idrottskonsulenten Elisabeth Wiström öste beröm över kommunen och alla unga ledare. Hon pekade på sådana faktum som att lägret är kostnadsfritt då det finansieras av Ydre kommun, att alla kan vara med oberoende av förutsättningar, att de unga ledarna från bygden blir förebilder för deltagarna.

En inte oväsentlig del eftersom Idrottssverige till stor del bygger på ideella krafter. Förebilder leder till tanken – kan hen bli ledare, då kan jag med bli det, fortsätter hon att resonera. Att unga möter och leder unga är mycket positivt.

– Det här sättet att arbeta bidrar till att unga kan hitta mer än en eller flera idrotter eller annan fritidsaktivitet och på så vis motverka en alldeles för snabb specialisering. Vi behöver jobba för att behålla våra barn och ungdomar inom idrotten som vi idag tappar i för tidig ålder. Dessutom är det lika många pojkar som flickor som deltar. Och ledarna är sex killar och sex tjejer. Inte heller oviktigt i sammanhanget.

Teoripassen hade som utgångspunkt en liten skrift framtagen av Riksidrottsförbundet och Bris för en tryggare barn- och ungdomsidrott med titeln Barnens spelregler med sju regler varav den sjunde handlar om barns rätt att känna sig delaktiga i sin förening.

Några av reglerna handlar om att barn aldrig får utsättas för mobbning, trakasserier, våld eller sexuellt våld. De tre första reglerna handlar om alla barns lika värde, att få ett respektfullt bemötande och att alla har rätt till stöttande vuxna vid idrottsutövande.

Vendela Somvall har varit kommunens företrädare i arbetet med Sportis Camp i år också. Hon berättade att under alla fyra åren har det varit bra väder.
– Jag har väl bra kontakt med de högre makterna, skojade hon. Med lite mer allvar i rösten så konstaterade Vendela att bra väder är en förutsättning när allt ska ske utomhus – alla aktiviteter men även mellanmål och luncher. Grupperna ska hållas åtskilda med tanke på risken för smitta av Covid-19. Kommunen har tillsammans med RFSISU Östergötland arbetat med riskbedömningar med anledning av pandemin.

Länstidningen fångade en grupp som hade varit ute på Sommen med ett Sommaskepp. Edwin Bexell hade hållit i styrpinnen och tyckte att det fungerade bra. Roligare att styra än att ro verkade det som.

– Det här var roligast hittills idag, ansåg Elliott Carlsen. Mer fick inte intervjuaren veta eftersom gruppen fick superbråttom. Nästa station var nämligen Torpascouterna.
– Kanske får vi göra upp eld? Och grilla korv?

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share