Taxen Tina är på väg till SM

Den unga tiken är husse Anders stora stolthet och glädje

Anders Wikström med sin tik Tina. Trots sina unga år har Tina redan nått stora framgångar inom jakt och utställning. Nu ska hon representera Östergötland på SM i Skaraborg.

BOXHOLM (LT)

Taxen Tina är, trots sin unga ålder, uttagen att representera Östergötland på SM i Skaraborg den 1 november. Hon är redan jaktchampion och på god väg att bli utställningschampion. Husse Anders är förstås mäkta stolt, men mest glad är han för att Tina är så positiv, tillgiven och ett så fint sällskap.

Anders Wikström gick i pension från sitt arbete inom Boxholms skogar för ett par år sedan. Han har inte haft hund på 15 år men när han blev pensionär ville han ha ett sällskap och för två år sedan köpte han Tina. En liten nätt svart och chokladbrun tax som är väldigt söt och tillgiven.

– Jag har aldrig haft någon tax tidigare, men det hade min pappa. Själv har jag haft två hamiltonstövare. Men nu ville jag ha en hund som jagar rådjur och därför valde jag en tax. Men att jag skulle få en sådan här fantastisk hund hade jag nog inte kunnat drömma om, säger Anders och tittar kärleksfullt på Tina.

Jaktintresset har alltid funnits hos Anders, både som hobby och som en del i arbetet hos Boxholms skogar. Så att det skulle vara en jakthund var en självklarhet för honom.
– Det är både skönt och lite konstigt att bli pensionär, medger Anders. Jag lever ensam men tack vare Tina så har jag både sällskap och sysselsättning. Jag tror aldrig att jag har motionerat så mycket som sedan jag skaffade henne. Jag cyklar med henne var och varannan dag och vi är mycket ute i skogen.

Tina är född den 9 juni 2019 av modern Unna hos Rekyls kennel i Slaka utanför Linköping. Fadern Arke är av finsk härkomst. Rekyls kennel drivs av Ida Sörensen och Johan Axelsson. På deras hemsida står: Ett hem utan en tax är bara ett hus.
– Tina visade ovanligt tidigt jaktmognad, berättar Anders. Hon hade sitt första rådjursdrev när hon var fyra månader och när hon var fem sköt jag det första rådjuret för henne.

Tina och Anders har deltagit i fyra jaktprov som resulterat i tre förstapris och ett andrapris, vilket är anmärkningsvärt bra. Under pandemin arrangerades inga utställningar men i början av sommaren var det möjligt igen.

Två utställningar har det blivit för Tinas del. I Skillingaryd fick hon bedömningen Excellent och i Söderköping fick hon sitt första CK och cert.

Efter första utställningen blev hon jaktchampion och får hon två cert till är hon också utställningschampion.

– Det är nästan för bra för att vara sant, konstaterar Anders. Att hon nu ska få representera Östergötland på SM är också helt otroligt för egentligen är hon lite för ung. Det finns 20 länsklubbar inom taxrasen och alla får skicka en representant. Av dessa har tio valts ut och Tina är en av dem. Den 1 november är det dags och det känns förstås både festligt och lite nervöst.

Tina är friröntgad och har inga problem med felvinklade bakben, vilket en del taxar kan ha. Hon är planerad för första valpkullen i vår och kenneln har option på första kullen.
– Eventuellt kommer jag att ta en egen kull lite längre fram, säger Anders.

Det är många i Boxholm som känner Tina och hon är omtyckt av alla. Hon är glad och positiv och vill gärna bli klappad. En bedårande liten tax helt enkelt.
– Ja hon är så lätt, hon har inga nackdelar och jag är så rädd om henne. Jag har verkligen dragit en vinstlott när jag köpte Tina. Och det är klart att hon får sova under täcket, säger Anders och skrattar.

Vi är många som önskar Tina och Anders lycka till på SM och resultatet kommer förstås att rapporteras i Länstidningen.

Text och bild: GEN LARSSON

Share