Tjällmodag med mopperally

145 deltagare deltog på slingriga vägar

Eva Adolfsson, Cina och Sture Andersson smakar på Josefines och Sophies äppelmust.

TJÄLLMO (LT)

Byalaget i Tjällmo anordnar både bakluckeloppis och ett populärt mopperally en gång varje år och alltid den tredje lördagen i augusti. Rallyt går på vägar runt Tjällmo och i år gick färden på grusvägar vid Prästtomta skjutfält. Man hade fått tillstånd att köra där.

I ett perfekt moppeväder gav sig 145 deltagare ut på de slingriga vägarna. Blåröken låg tät över startplatsen innan man släpptes iväg i grupper. Mopparna var i olika åldrar och så även förarna. Puch, Zündapp, Gilera, Suzuki samt en massa andra märken var representerade. En del moppar bar dekaler från andra mopperallyn. Kurt Enell och Susanne Andersson från Vallerstad hade tagit med sig mopparna på kärra till Tjällmo och åkte båda två. Mustangmoppen som Per Eriksson från Askersund körde, hade varit med om många rallyn och hade dekorerats med roliga saker.

Det var ett öronbedövande ljud när de olika grupperna körde iväg. Åskådare hade samlats när man gav sig iväg, för detta är en riktig folkfest. Förarna tycker det är roligt att få åka på vägar man annars inte åker på. Längs vägen finns också frågor. Men på grund av att man på andra ställen fuskat och använt Google, så har Byalaget gjort ett speciellt frågeformulär, där man ska kolla noga efter olika saker utmed banan. Här gäller det att vara uppmärksam.

Mellan Tjällmo skola där man startar och Hembygdsgården finns en stor parkering. Denna dag var här bakluckeloppis. Här fanns allt möjligt. Från leksaker till motordelar. Maggan Gunnarsson stod och lät besökarna smaka på sin egen hemkokta rabarberchutney. Smaka fick man också göra vid Josefine Lindströms och Sophie Bergstrands bord. De hade mustat lokala äpplen med sitt mobila musteri ”Rosa Äpplets Musteri”. De erbjuder kunder, att dels musta deras äpplen eller att köpa dem. Vilken bra idé att låta Josefine och Sophie ta hand om äpplena i stället för att kanske låta frukten ruttna bort i trädgården om man fått mycket frukt.

Under dagen höll även hantverksboden öppet. Där finns väldigt mycket olika hantverk som lokala hantverkare gjort.
– Oj, sa Elisabeth Bengtsson, vad mycket nya saker som finns här.

Vid Carina Allbergs del fanns både betongfigurer, stentavlor och vackra glassmycken i glasfusing. Hårt och skört på samma gång. Stina Norrbrink hade en hel väska full med läderarbeten som till exempel armband, flaskunderlägg med mera. Mycket vackra saker fanns till salu i boden och för den som vill ha en personlig present är här rena guldgruvan. Tjällmo hembygdsförenings böcker och häften säljs också i boden för den som vill veta mer om trakten och dess folk.

Rallydeltagarna beräknades komma tillbaka runt middagstid och 30 minuter efter att siste moppeförare kommit i mål är det prisutdelning vid Hembygdsgården. Vinsterna ska hämtas personligen och det är verkligt fina priser som företagare i och omkring Tjällmo skänkt. De flesta brukar fylla ut sin väntan, på de som startade lite senare, med att äta räkmacka. Många har det som tradition. Gunilla Ström, Margareta Karlsson, Gunnel Eriksson och Katarina Söderberg hade fullt upp med att fixa mackor till alla besökare och lite senare även förare.

Väldigt smarriga bakelser fanns också för den som gillade det söta mer. Att man sedan i lugn och ro kan träffa andra över en kopp kaffe under enklare former är bara bra. Lennart Lundström underhöll gästerna med fin sång till gitarr och en hel orkester ( i datorn).

Tyvärr började det regna under slutet av Tjällmodagen, men vad gör väl det när man har trevligt. Tipsrundan vanns av Göran Hammar. Han fick en Tjällmohare utsågad av Stefan Karlsson.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share