Två ydreförsamlingar får ny pastor

Stefan Norberg återvänder till hembygden

Ydreåtervändaren Stefan Norberg är ny pastor i Österbymo missionsförsamling och Ekparkskyrkan i Asby. Han vill gärna arrangera fler pilgrimsvandringar.

YDRE (LT)

Efter sisådär 40 år valde Stefan Norberg att återvända till hembygden i Ydre. Anledningarna var två. Föräldrahuset invid hembygdsgården i Torpa stod ledigt, men främst för att han fick… gemensam tjänst som pastor i Österbymo missionsförsamling och i Ekparkskyrkans församling i Asby.

Novemberruskvädret småduggar och dagsljuset har inte riktigt förmått att tränga igenom till Talliden. Så heter det, huset strax före Torpa kyrka. Stefan och hustrun Eva bjuder in och vi sätter oss på säkert avstånd från varandra.

I ett hörn av vardagsrummet står en gammal novemberkaktus översållad av rosaröda blommor. Hur kan den veta att det är dags att blomma när det är som allra mörkast? Det blir inledningen till ett långt samtal om längtan hem till Ydre och ett långt liv som troende och aktiv i olika församlingar.

Orsaken till att vi träffas är att den tidigare pastorn för de två församlingarna Hanna Rondal valde att sluta tidigare i år. Hon ville fokusera på sin familj och på konsthantverkandet. Hennes alster finns att se och köpa hos Ydrekompaniet i Österbymo.
– Det var min son som såg annonsen om att tjänsten som pastor var ute och han tyckte att jag skulle söka.

Den kristna tron har följt Stefan ända sedan skoltiden i Ydre. Hans minns med värme ungdomsverksamheten i Torpa missionsförsamling. Tron fanns även i hemmet. Pappa Börje hade delad tjänst som lärare i skolan och som kantor i Svenska kyrkan i Torpa.

Det är säkert både en och annan Ydrebo som fortfarande har minnen av både skolan och Börje. När Torpaskolan lades ner tog Börje lärarjobb i Tranås och familjen köpte loss Talliden.
– Huset har varit en fast återvändarpunkt för både mig och min syster Annika under alla år. Våra tre barn, Eva och mina, är utflugna och finns både i Sverige och Frankrike, men de ville alla att vi skulle flytta till Ydre. Det blev ett självklart val när möjligheten öppnade sig med arbete.

Läget intill sjön Sommen är tilltalande och i ån nedanför huset ligger båten under somrarna. I år har flyttlass på flyttlass gått från Rörvik till Torpa. Ett av flyttlassen var Bönestugan som nu står längst bort från vägen i trädgården. Det är i det lilla huset som Stefan börjar varje morgon med bön och bibelläsning.

Längs långväggarna står bänkar med gröna dynor. Motiven på väggarna för tankarna till den kristna tron och det ligger en bibel på bänken under fönstret. Lugnet här gör det lätt att samla tankarna inför dagens värv.

Arbete med människor har följt Stefan genom alla år. Efter skolan följde ett par år på Bibelskola i Säffle, därefter följde många år i Göteborg.

Paret blev aktiva i en samfundsfri husförsamling i förorten Hammarkullen. En plats där människor från hela världen möts och där behovet av att möta medmänsklighet och kärlek är stort. Det var också i Göteborg som han utbildade sig till ämneslärare i svenska, religion och historia.

Stefan och hans fru Eva kom att passa på att göra ett år på Filippinerna med organisationen Youth with a mission eller på svenska Ungdom med uppgift.
– Vi ville få en annorlunda upplevelse i ett land långt borta men med engelska som ett huvudspråk. Under tiden där anordnade vi läger för barn och gjorde många andra saker också, till exempel besökte olika missionsprojekt. Ett sådant var hjälparbetet vid den stora soptippen Balut i huvudstaden Manila, säger Stefan och knäpper tryggt händerna bakom huvudet.

Mörkret lägger sig mer och mer utanför vardagsrumsfönstret. Evas orkidéer tycker också att november är en lämplig månad att skjuta blomskott, än så länge mest bara gröna stänglar. Även november sjuder av liv.

Stefans Eva kommer från Småland. Efter att barnen kommit blev det naturligt att leta efter jobb i hennes hemlandskap. Familjen hamnade i Rörvik och Stefan har arbetat som lärare både på högstadiet och inom vuxenutbildningen, speciellt svenska för invandrare. Under hans tid som pastor kom Alliansförsamlingen och Pingstförsamlingen i Rörvik att gå samman till Rörviks frikyrkoförsamling.
– Det blev ett lyft att bli flera i en gemensam församling, kan Stefan konstatera.

Stefan hade tänkt att möta utmaningen som ny pastor i Österbymo och Asby genom att träffa alla medlemmar i enskilda samtal. Coronapandemin har satt stopp för fysiska möten. Istället blir det telefonvägen som mötena får ske. På grund av pandemin har också gudstjänsterna fått ställas in och installationsgudstjänsterna har skjutits på framtiden.
– Det blir att tänka nytt. Vi spelar in andakter som finns att hitta på Youtube. Även om vi har många äldre medlemmar så går det att ta del av dem så länge man har en smart telefon. Man behöver inte ha en dator.

Nio gånger har Stefan varit med och arrangerat dagslånga pilgrimsvandringar i Ydre. Det har varit vandringar som har utgått från olika platser i bygden som Torpön, Asby Udde, Olstorp, Brostorp och Hätte i Tranås. Samtliga har haft Torpa kyrka och församlingshem som mål. Hans arrangörskompanjon har varit Christina Bernhold.
– Sommaren 2020 skulle ha blivit den tionde gången. Nu får vi sikta in oss på 2021. Pilgrimsvandringarna ger människor möjlighet att komma från vardagsstressen och tänka en tanke till slut. Vissa delar av vandringarna ska ske under tystnad, andra delar inte. Vi brukar också ha en pilgrimsmässa med nattvard.

Stefan Norberg ser det kristna uppdraget på ett brett sätt. Han är pastor i två församlingar men han ser sig också som en pastor för hela Ydrebygden – för alla, för dem som vill.

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share