Unga spelar teater i folkparken

Vadstena Unga Teater repeterar för Trollkarlen från Oz

Hjalmar Hellström, Hedda och Aron Aldén Björäng och Ester Wallgård i Dorothys hus.

VADSTENA (LT)

Bland Tjåsa Gusfors kurtiserande katter och Olle Schmidts killar, som är sugna på att slåss i ”Fighten”, repeterar Vadstena Unga Teater för fullt en helt ny pjäs. Nio skådespelare ska… framföra ”Trollkarlen från Oz”, dramatiserad av föreningens ledare och pjäsens regissör Martin Hellström.

I vanliga fall brukar de unga repetera en kväll i veckan under en hel termin. Denna gång blir det i stället intensiva repetitioner varje dag under några sommarlovsveckor. De fyra tonåringarna Ester Wallgård, Hedda Aldén Björäng, Hjalmar Hellström och Aron Aldén Björäng börjar först och sedan kommer de fem barnen in den sista veckan.

Sällskapet är i Folkets park och det är också här som de sex föreställningarna ska äga rum. Om vädret är med dem.

– Att spela utomhus har sin charm men det är ju samtidigt alltid vanskligt, konstaterar Martin, som har ett förflutet i Alvastra Krönikespel.

Det blir en vandringsteater där scenen växlar mellan fem platser. Tre av dem har sittplatser till publiken. På två med kortare scener är det ståplats. Fyra av skulpturerna i parken är med i spelet.

Föreställningen är cirka 90 minuter inklusive en paus. Premiären är den 10 augusti och de två sista föreställningarna äger rum den 21 och 22 augusti, alla klockan 18.

Biljetterna har barnpris som gäller även för vuxna.

Till vardags är Martin universitetslektor vid Linnéuniversitetet i Växjö inom institutionen för litteratur i fakulteten för konst och humaniora. Nu använder han en del av sin semester till teater. Han berättar att hans dramatisering utgår från L Frank Baums bok ”Trollkarlen från Oz”, utgiven vid förra sekelskiftet och den mest kända av Baums 14 böcker om Oz.

Till skillnad från den berömda filmen med Judy Garland från 1939 börjar Unga Teaters berättelse direkt i landet Oz när Dorothys hus har kraschat, berättar Hedda. Unga Teater har byggt huset och tanken är att det sedan ska vara kvar som en lekstuga i parken.

De fyra äldre skådespelarna har teatern som sommarjobb och avlönas med stipendium av föreningen, berättar Martin. Äldre betyder här 14, 17 respektive snart 18 år. De ger stadga och stöttar de fem barnen. Replikerna är ofta formulerade som en fråga där en yngre aktör kan ge ett svar. På så sätt har de lättare att minnas sina repliker.

Ungdomarna tycker att ”Trollkarlen från Oz” passar bra att spela i Folkets park. Det är inte så många pjäser, som gör det. De enas om att en annan är ”En midsommarnattsdröm” och Martin håller med.

Alla tycker att det är bra att spela. Hjalmar, som spelar fågelskrämma, säger att det är bra att man får testa att vara andra personer. Ester spelar Plåtman i pjäsen. Hon tycker om att man får leva sig in i andras situation. Hedda tycker att det är roligt att överdriva karaktärer. Hon har flera roller i föreställningen, bland annat trollkarlen i Smaragdstaden.

Tre av skådespelarna har varit med sedan föreningens start år 2013 och hunnit vara med i över 30 pjäser. De är med andra ord ganska teatervana. Ändå är de inte säkra på att det är deras framtida yrke.

Aron och Ester tycker att om chansen kommer skulle de inte säga nej och Hjalmar skulle gå om han kommer in på en teaterskola.

Vad lär ni er utöver teater?
– Att samarbeta med barn, svarar tonåringarna. Barnen hittar ofta på och då gäller det att improvisera. Vi spelar ju tillsammans.

De äldre enas om att de små är viktiga. De säger visserligen mindre men de spelar lika mycket.

– Vi lär oss att göra rekvisita. Vi målar skyltar, böcker och träd, fortsätter ungdomarna.
– Vi är med i processen, ser vad som finns och använder det, säger en av tjejerna.

Hjalmar tycker att de är fyra parter – de äldre, de yngre barnen, Martin och parken.
– Vi börjar med idé, inte med en färdig plan. Föreställningen växer fram, säger han.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share