Väderkvarnen har fått nytt tak

Blåa mössan är nu borta på Korskullens kvarn

Nu är vintern här och både vingar och tak är renoverade på Korskullens väderkvarn, byggd 1851 på Hägerö i Gryts skärgård.

SÖDERKÖPING (LT)

Nya vingar och nytt tak. Väderkvarnen på Korskullen har renoverats och har nu tagit av sig den blå mössa som den haft på skulten en längre tid.

Korskullen är inte bara en populär campingplats utan även ett friluftsmuseum med en rad fina gamla hus. På toppen ligger Café Korskullen som är inrymt i Dr. Lagbergs Lusthus. Huset stod färdigt 1832 och uppfördes av Dr Johan Olof Lagberg, intendent vid Söderköpings brunn med kallvattenkurer som specialitet. Han blev vida känd som den svenska kallvattenläkekonstens fader.

Från slutet på 1920-talet inrymdes här stadens museum och periodvis fanns det servering i husets källare. Tidvis har lusthuslokalerna stått outnyttjade. Under ett skede nyttjades lokalerna till konstnärsateljé av träkonstnären Lars Malm.

Den 1 juni 1997 öppnade Jaranya och Johan Stenberg åter café i lokalerna i samband med att de hyrde campingplatsen av Söderköpings kommun.

Korskullens friluftsmuseum skapades 1918 inspirerat av Skansen i Stockholm och gamla byggnader flyttades dit. De som står på ursprunglig plats är grindstugan från 1700-talet, mangårdsbyggnaden från 1800-talets slut och lusthuset på kullens topp.

Campingplatsen har funnits sedan 1941. Väderkvarnen är byggd 1851 på Hägerö i Gryts skärgård och användes för malning av säd till 1914. 1930 fraktades väderkvarnen på pråmar in till Söderköping.

Loftboden kommer från Uggelö som tillhörde Thorönsborgs herrgård och är troligen från 1700-talet. Fiskartorpet är en ryggåsstuga med torvtak från 1700-talet som beboddes av en fiskarfamilj vid Hällerstadsjön på Hylinges ägor i Västra Husby.

Det var i juni 2019, när taket på väderkvarnen på Korskullen skulle tjäras, som man upptäckte att spåntaket och vingarna var i väldigt dåligt skick. Kvarnen spärrades av och fick ett blått skydd över takdelen. Kommunen ansökte även om bidrag från länsstyrelsen för att kunna renovera. Det har tagit sin tid men nu är det klart.

I oktober kom de nya vingarna och en ny axel på plats efter ett mödosamt jobb av snickare på arbetsmarknadsenheten tillsammans med den lokala entreprenören Håkanssons bygg. Jobbet har varit knepigt då de har fått utgå från de trasiga vingarna och gamla bilder för att skapa de nya vingarna. Nästa steg var att ta bort den blå mössan och renovera taket.
– Vi har kontakt med en entreprenör som har åtagit sig jobbet med att renovera väderkvarnens tak. Arbetet kommer att påbörjas 1 november och beräknas ta en månad, så lagom till vintern tar vi av väderkvarnen den blåa mössan. Sen avslutar vi upprustningen med att måla om väderkvarnen i vår, berättade Niklas Larsson på kommunens fastighetskontor, tidigare i höstas.

Och nu är alltså taket klart. Norrköpingsföretaget Kyrktak har lagt takplattor i obehandlad furu i tre lager för att hålla ute vätan, precis som man gjorde på gamla ladugårdar förr i tiden. Efter två år med en blå hätta är nu Korskullens väderkvarn renoverad och i toppskick.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share