Välskött, vacker och anrik

Mangårdsbyggnaden i herrgårdsstil med 215 kvadratmeter boyta anger tonen på tomten. Flera andra byggnader däribland stall med sex boxplatser, ridbana, uppvuxen trädgård och pool. Välkommen till Rakered Rusthåll 1 som är veckans gård till salu.

Strax söder om väg 636 sydost om Vikingstad på andra sidan vägen hittar man veckans gård, Rakered Rusthåll 1. Den som känner till bygden kan orientera efter Rakereds kvarn eller kapellruinen, båda inom ett par hundra meters håll räknat från gårdscentrum.

Byn har gamla anor och det finns även en hembygdsbok om Rakered. Angående rusthållarna i Rakered tycks det bli extra intressant vid storskiftet 1796 och vid det laga skiftet 1832. Vid tiden för storskiftet ägdes Rusthållet och två andra gårdar av översten och tillika greven Gustaf Adolf Horn af Åminne. Hans ena son, major och riddare Claes Christer, sålde 1824 gården till Petter Persson och hans maka Greta Månsdotter.

Paret skötte Rusthållet så väl att lantmätaren ”kunde skriva att Petter Persson har Mangården i gott tillstånd och ladugården i försvarligt tillstång med den bästa Trädgårdsplanteringen inom Byalaget”. Just denne Persson lät bygga om och till mangårdsbyggnaden och han antas vara den som byggde ladugården.

Idag är Rusthållet fortfarande en värdig, stilfull plats. Den representativa mangårdsbyggnaden med sina flyglar anger tonen för den uppvuxna aningen parkliknande tomten. Här finns en härlig lönnallé, vårdträd, gräsytor, frukträd och flera sorters prydnadsbuskar som jasmin och syren. Trädgården erbjuder även goda odlingsmöjligheter. En ny poolanläggning med trädäck och staket nära ett hörn av tomten lockar med skön avkoppling.

Mangårdsbyggnaden från 1850 har 215 kvadratmeter boyta och mycket av den ursprungliga karaktären bevarad. På första våningen finner man ett modernt utrustat kök där marmorskivor, köksö, spishäll, ett gammaldags skafferi, fungerande vedspis med mera återfinns. Här på entréplanet finns även sådant som matrum, vardagsrum med fungerande kakelugn, bibliotek med kakelugn, nedgång till källare och utgång till trädgården och uteplats.

En trappa upp finner man ett allrum med trägolv, arbetsplats samt en utgång till balkongen. Här finns också ett stort sovrum med trägolv och en fungerande rörspis. Planet inrymmer ytterligare två sovrum samt duschrum och kattvindar.

Den ena flygeln, bostadsflygeln, inrymmer sovrum, kök, bastu och dusch samt ett stort allrum. Byggnaden lämpar sig för exempelvis generationsboende. I samma byggnad finns även efter eget önskemål garage eller verkstad.

På tomten finns flera byggnader däribland en stallbyggnad med sex boxar, sadelkammare, loge och verkstad. Intill trädgården finns en ridbana, 25 x 65 meter och även inhägnade beteshagar. Den som har häst har möjligheterna praktiskt samlade men ändå vid sidan av själva trädgården.

Fastigheten med byggnation har de senaste 20 åren genomgått en lång rad renoveringar och skötselåtgärder. Listan är omfattande och endast som exempel på vad som gjorts kan nämnas ombyggnad av stallet, renovering av köket, VA-arbeten samt avloppsanläggning och markbädd. Det här är en väl underhållen gård. Kanske är det något av Petter Perssons arv som följt med gården genom åren.

Text: BO BÄCKMAN

Share