Världens mammor är en jättesuccé

Stora Mammapriset till Sira Jokinen Lisse

Från tv-galan: Sira Jokinen Lisse flankerad av Samar Fawaz och Sakina Henriksson. Alla tre är bosatta i Motala.

ÖSTERGÖTLAND (LT)

Världens mammor är en östgötsk succé som flera svenska städer och länder vill lära av. Och på Mors dag fick initiativtagaren Sira Jokinen Lisse ta emot Stora mammapriset, utsedd av Läkarmissionen och Tidningen Expressen.

Priset delades ut under en direktsänd gala på TV 5. Sira fick priset för ”för att hon med otrolig medmänsklighet och värme dedikerar sitt liv åt att hjälpa mammor som inte får ta sin plats i samhället. Hon är ett tydligt bevis på att alla kan göra någonting för att skapa ett bättre liv för många”.

– Det är så hedrande! Jag är så, så glad och tacksam, säger Sira om utnämningen och säger att hon delar den med de kvinnor och barn som är med i Världens mammor och alla som stöttar arbetet på olika sätt.

Världens mammor startade som ett konst- och integrationsprojekt i Motala för snart tre år sedan. Idag finns verksamhet i Motala, Linköping, Norrköping och nykomlingen Vadstena.

Bakom satsningen står KISAM (konsten i samhället), i samverkan med Hyresgästföreningen, länsstyrelsen, Norrköpings stadsmuseum, Folkuniversitetet och många fler. Sira uppskattar att cirka 400 kvinnor och mellan 1 500 och 2 000 barn är med på aktiviteterna.

Varför riktas då verksamheten till kvinnor och barn?
– Mammorna är oerhört viktiga för integrationen och barnens trygghet. Vi bygger självkänsla och självförtroende tillsammans, skapar och lär genom upplevelser. Vi har gjort en fantastisk resa från starten fram till idag. Många andra kommuner är intresserade av att starta Världens mammor liksom Kenya, Tanzania, Uganda, England och Finland, svarar Sira och tillägger:
– Läkarmissionen har uttalat att de tycker vårt arbete är spännande och att de vill inleda ett samarbete med oss. Utmaningar som fattigdom och jämställdhet, för att ta några exempel, finns ute i världen och här i Sverige, frågor som vi måste jobba med. Vi måste få till system som ger kvinnorna förutsättningar att må bra och komma ut i arbete.

I sommar väntar läger och utflykter.
– Det är inte ovanligt att mammorna inte varit utanför sitt bostadsområde, än mindre har de varit runt i sin kommun eller i länet, säger Sira som alltså ser till att råda bot på det genom att boka bussar som tar deltagarna till olika platser i Östergötland.

Nyligen deltog Världens mammor i Springhjälpen mot hunger arrangerad av Sveriges Radio, Radiohjälpen och SVT.
– Många mammor kan relatera till hunger. De eller deras närstående har upplevt hungersnöd. Hälsan och välbefinnandet kom också med i tänket, säger Sira.

Om du får önska för framtiden, vad vill du då?
– I och med att intresset är så stort hoppas jag att vi kan växa och utvecklas och finnas på flera platser. Behoven av sådana här mötesplatser är jättestora. Jag vill utbilda tio till tolv ledare som kan hålla egna grupper. Önskvärt är också stabilitet i verksamheten och ekonomisk trygghet. Som det är nu söker vi medel termin för termin och flera av sommarens kunskapsutflykter är inte finansierade än.

Världens mammor har fått en inbjudan att skapa ett stort konstverk till Världsministermötet för miljöfrågor, på FN området i Nairobi i Kenya år 2022.
– Vi har mycket på gång, konstaterar Sira Jokinen Lisse.

Text: MARIA LIDBERG

Share