Veteraner i arbete på Klinten

Grålleklubbens Fyllingarumsdagarna arrangeras för elfte gången

Det är inte bara en utställning utan de gamla veteranerna visas i arbete också. Här är det sammanlagt tio traktorer som plöjer.

RINGARUM (LT)

Nu är det dags för den elfte upplagan av Fyllingarumsdagarna. En begivenhet för veteranentusiaster som arrangeras av Svenska Fergusonklubben Grålle, vart tredje år. Näst sista helgen i juli är det som gäller och för andra gången i rad blir det inte på själva säteriet utan på gården Klinten, som ändå ligger i byn Fyllingarum.

Klubbens ordförande Paul Johansson berättar att det är hovslagaren och från tv-programmet Farmen kände, Hans Wincent, som blir invigningstalare. Som vanligt är Håkan Gerhardsson, med medlemsnummer ett (1) i klubben, konferencier vid de traktorparader som kommer att genomföras.

Självklart är det den grå Grålletraktorn som står i centrum när Grålleklubben står för arrangemanget. En klubb med drygt 30 år på nacken och med nära 7 000 medlemmar. Men det kommer att finnas något för alla veteranentusiaster. Självklart även andra traktormärken, men även bilar, motorcyklar, mopeder och allehanda redskap. Även grävmaskiner, så kallade ”lingrävare”, utan hydraulik men med vajrar som kräver sin man – eller kvinna – för att hantera.

Det är inte endast fråga om en utställning, utan de gamla klenoderna visas i praktiskt arbete. Både vid jordbearbetning och körning i skogen.

En nyhet denna gång är att det uppförts ett gammalt sågverk som drivs av en gammal råoljemotor, eller eventuellt en traktor. Det är en av de yngre entusiasterna Bergström, nämligen Johnny, som varit drivande i detta projekt.

Att Fyllingarumsdagarna numera äger rum på gården Klinten är inte helt fel med tanke på historiken och så även nutiden. Därifrån kom nämligen en av grundarna till Grålleklubben, Kurt Bergström. Det var han, tillsammans med Håkan Gerhardsson och Rolf Gustafsson, som tog initiativet till bildandet av klubben.

Numera drivs gården av Kurts son Håkan tillsammans med sambon, Ann ”Jutta” Gustafsson, dotter till Rolf Gustafsson. Intresset för gamla traktorer och andra maskiner har i sin tur gått i arv till deras son Johnny.

Arrangemanget som sådant är det största i Svenska Fergusonklubbens regi och kräver mycket ideellt engagemang. Förutom själva planeringen så startade det praktiska arbetet med att sätta upp en skylt ute vid E 22 i midsommarveckan.

Utställningsområdet görs i ordning och sedan flyttas traktorer och redskap från det museum som finns i Ringarum, upp till Klinten.

Klubben tar även hjälp av andra lokala föreningar. Bygdegårdsföreningen i Fyllingarum tar hand om förplägnaden under dagarna och Ringarums JUF basar för parkeringen.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share