VM-premiär med fotbollsfest

Över 200 Vadstenabor hejade på svenska damlandslaget

Per Ginning, närmast, gläder sig åt Sveriges seger i premiärmatchenVADSTENA (LT)

Över 200 Vadstenabor hejade på svenska damlandslaget i VMpremiären, då Vadstena Sparbank bjöd in till fotbollsfest. ”Jättekul! Ett fantastiskt arrangemang”, säger Lena Wiberg, som såg dottern och fotbollsstjärnan Stina Blackstenius på storbildstv.

Den engagerade publiken behövde inte resa till Frankrike, utan upplevde en härlig fotbollsfest på hemmaplan i Vadstena. När Vadstena Sparbank bjöd in kunder till fotbollsfest på bakgården blev det snabbt fullsatt.

– Intresset var större i år jämfört med förra året då vi hade ett liknande arrangemang under herrarnas fotbolls- VM, säger Anna Elm – qvist, en av de många medarbetarna på Vadstena Sparbank som engagerade sig i fotbollsfesten.
– Det är viktigt med jämställdheten. Damfotbollen får ofta för lite uppmärksamhet. Vi vill bidra till att damfotbollen lyfts fram, säger Anna.
Den passningen uppskattades särskilt av LFC:s klubbdirektör Ann-Sofie Bremer- Hjertstedt, som var på plats i Vadstena under damlandslagets VM-premiär:

– Superhärligt att det blir så stor uppmärksamhet kring damfotbollen och Vadstenas egen stjärna Stina Blackstenius i synnerhet, säger Ann- Sofie.

Publiken överraskades inledningsvis med en förinspelad hälsning från Stina, med Vadstena GIF som moderklubb. Hon tackade för stödet hon fortfarande känner att hon får från Vadstena och pratade om betydelsen av att ha vuxit upp på orten med trygghet och närhet till allt och alla.

Stinas mamma, Lena Wiberg, satt bland publiken på de framställda bänkarna och såg dottern spela i premiärmatchen mot Chile.
– Det har varit Stinas mål att få spela VM, det är stort för henne och för mig. Jag har varit med på hela resan fram till VM-premiären. För mig kändes det förstås pirrigt innan matchstart. Det är samtidigt något särskilt att se matchen på storbilds-tv. Fantastiskt av Vadstena Sparbank att arrangera det här, säger Lena.

Det bjöds på gulaschsoppa och dryck därtill. Under halvtidsvilan auktionerades en landslagströja signerad Stina Blackstenius ut till högstbjudande. Kim Anneflod vann budgivningen med 4 600 kronor, som går till flickfotbollen.
– Kul! Barnen därhemma får väl slåss om matchtröjan. Jag bodde granne med Stina när hon var liten, berättar Kim.

Det jublades i publiken när Sverige sköt in 1-0 och därefter ytterligare ett mål. Segern firades med bubbel, och medarbetarna på Vadstena Sparbank fick stående ovationer för arrangemanget.

Fantastiskt! Det här är Sveriges bästa bank. De ställer upp så himla mycket, säger Stefan Gustafsson.
– Särskilt kul att damfotbollen uppmärksammas på det här sättet, säger Marianne Karlsson.
– Jättekul med en sådan här fotbollsfest, och att Stina är med i matchen. När hon gick på högstadiet jobbade hon en del på kondiset jag driver här intill banken, säger Jonna Rosén.

Text och bild: STEFAN HOLGERSSON

Share